PRONAĐI KOMADIĆ SREĆE U SVAKOM DANU!


Kako biste odgovorile na pitanje Da li si srećna? Da li ikada razmišljate o tome? I koliko je zapravo moguće biti srećna u vremenu kada ovako brzo živimo? Činjenica je da često zanemarujemo svoje potrebe i brinemo o drugima zaboravljajući da samo ako smo i same srećne, možemo usrećiti sve oko sebe. Recept za srećan život ne postoji, ali moguće je da stvorimo same sebi mnogo trenutaka radosti!



Napravi neku (makar malu) promenu

Promene su sastavni deo života i naš najveći saveznik u ličnom razvoju, a nikako pretnja, kako smo često sklone da ih doživljavamo. Ne moraju biti drastične da bi „osvežile“ naš život. Posetite sa prijateljicom ( ili same, uz laptop, omiljeni magazin ili knjigu) taj novootvoreni kafić u koji toliko želite da odete, ali nekako ste navikle da kafu pijete na poznatom mestu gde se najprijatnije osećate. Umesto gradskim prevozom, navijte sat nešto ranije, pa idite na posao/fakultet pešice ( ili nekim drugim putem kojim još uvek niste šetale). Pokušajte da budete prisutne u trenutku i da zapažate sve što vidite oko sebe ( možda biste mogle nešto zanimljivo i da fotkate): ljude, prirodu, fasade, zanimljive grafite, izloge...  Probajte novi ukus sladoleda. Uvedite neku novu naviku- pisanje dnevnika, slušanje muzike koja vam prija pred odlazak na posao i sl. To nisu drastične promene koje bi mogle na bilo koji način da „poremete“ vaš način života, a pružaju neku potpuno novu perspektivu. I možda inspiraciju za otkrivanje još nekih novih, zanimljivih stvari.

Okruži se pozitivnim i dragim ljudima

Da, znam da nije uvek izvodljivo jer poslovno okruženje uglavnom ne biramo same. Ali, uvek postoji taj neki prijatelj koji nam ( i kada fizički nije uz nas) izmami osmeh na lice jednom porukom. A kada završimo sa planiranim obavezama, uvek same biramo sa kim odlazimo na šolju kafe i čašicu razgovora. I uvek ćemo se vratiti kući barem malo manje umorne i neraspoložene ukoliko smo neko vreme provele sa drugaricom čijim se šalama glasno smejemo kao kada smo bile u srednjoj školi.



Obraduj dragu osobu

Osim što je naučno dokazano da se naša sreća utrostruči kada nekoga obradujemo, sreća je zaista sreća samo onda kada se deli. Jedino što stvarno imamo jeste ono što dajemo. Ako smo uspele da u nekome probudimo jednu pozitivnu emociju malim poklonom ili gestom pažnje, učinile smo tog dana zaista veliku i važnu stvar. Često smo uradile nešto predivno čak i ako smo samo nekoga saslušale. Ili ako smo uputile osmeh ili lepu reč detetu, prodavačici u radnji u kojoj svakodnevno pazarimo, prolaznici čija nas je odevna kombinacija ostavila bez daha, uličnom sviraču ili slikaru koji prodaje svoje umetnine i čiji nas rad nadahnjuje. Za nekoliko minuta čiste radosti, i nije potrebno previše truda, priznaćete.

Druži se sa kućnim ljubimcem

Ukoliko voliš kućne ljubimce, naravno. Takva aktivnost nas oslobađa nagomilanog stresa, a našim macama i kucama je uvek potrebna pažnja. Oni pažnju zaista znaju da uzvrate i najodaniji su prijatelji koje ćete imati.



Pronađi vreme za jednu od svojih omiljenih aktivnosti

Verujem da imaš mnogo aktivnosti kojima voliš da se baviš u slobodno vreme, ali nažalost, ne i previše slobodnog vremena. Ipak, nije neizvodljivo da u toku dana izdvojiš vreme barem za jednu od njih. Malo trčanja, šetnje, joge ili čitanja otkloniće višak stresa i podržati tvoju želju da (p)ostaneš najbolja verzija sebe.

Uživaj u umetnosti

Ukoliko nemaš vremena da odeš do obližnje galerije ili do nekog drugog grada na izložbu ili nemaš novac za koncert jednog od najdražih izvođača, svakog dana, u bilo koje vreme, možeš pogledati neki dobar film na internetu, slušati muziku ili čitati nešto u PDF formatu. Takođe, većina galerija danas ima i virtuelne postavke na svojim web stranicama. Mogućnosti su neograničene samo ukoliko savladaš tehniku dobre organizacije i praksu brige o sebi.



I najvažnije- oprosti sebi i nagradi sebe za (male) uspehe

Živo si biće, a ne mašina i naravno da ćeš imati trenutke kada ti „nije dan“ i jednostavno nisi ostvarila sve što si zamislila. To nikako ne bi smelo da bude razlog da kažnjavaš i osuđuješ sebe. Bolje je da pripremiš svoj omiljeni topli napitak i u dnevnik pribeležiš sve ono što si u toku dana sjajno uradila, ono na šta si ponosna i sve što si učinila da se ljudi u tvom okruženju osećaju dobro. Znam da ćeš i sama biti iznenađena koliko je toga lepog i pozitivnog. Ne brini, sasvim je normalno. Nekako smo više sklone da sebi tražimo mane i greške nego da o sebi brinemo kao što brinemo o svim nama važnim bićima. Upravo zbog toga bi trebalo da s vremena na vreme sebe podsetimo na to koliko vredimo. Da pored „to-do“ liste, napravimo i jednu listu svega onoga što je već urađeno i da je proširujemo svakodnevno. Ja sam svoju sveščicu sa natpisom You're amazing upravo nabavila, a ti, fantastična devojko, šta čekaš?!

Коментари

Популарни постови