JANUARSKE PREPORUKE: ŠTA ČITATI TOKOM PRAZNIKA?

Bićete saglasni sa mnom da je januar prema nekom nepisanom pravilu "najduži" mesec u godini. Vezujemo ga za vreme provedeno sa porodicom i prijateljima, toplinu doma, slavlja i deljenje ljubavi. I ne sumnjam da ćete biti saglasni sa činjenicom da tokom praznika imamo i više vremena za sebe u odnosu na ostatak godine. Ovo je mesec kada najmanje izlazim iz kuće, pa samim tim nema previše prilika za manifestacije koje bih vam preporučila, ali to nikako ne znači da ćete ostati uskraćeni za januarsku dozu kreativnosti, kulture i umetnosti. Budući da moj čitalački duh nikada ne miruje, a naročito se raduje prazničnim danima, preporučujem vam nekoliko naslova na koje vredi obratiti pažnju i koji će vas (za)grejati i inspirisati u zimskim danima koji nam predstoje. 


"VELIKA ČAROLIJA", Elizabet Gilbert (Laguna)

Posle mnogo vremena, knjiga za koju mogu reći da je najbolja knjiga o kreativnosti koju sam ikada pročitala! "Velika čarolija" nije samo knjiga o kreativnosti, već i knjiga o lakoći življenja i stvaranju magije od svakog, čak i onog najobičnijeg trenutka. Izdvojila sam nekoliko citata koji su ostavili najsnažniji utisak na mene, a ovo je knjiga koju od srca preporučujem u svakom trenutku! 

VAŠA DUŠA VEĆ GODINAMA ČEKA DA SE PROBUDITE
U SOPSTVENOM POSTOJANJU! 

***

Hoću da vodim što je moguće razigranije 
ukrašen privremeni život. Ne mislim samo            fizički, već i emocionalno, duhovno,
intelektualno. Ne želim da se plašim
jarkih boja, novih zvukova ni velike ljubavi
ni rizičnih odluka ni nepoznatih iskustava
ni neobičnih pokušaja ni iznenadnih promena,
čak ni neuspeha. 

***

Svi smo u srodstvu, na kraju krajeva, pa će se
sigurno kreativni instinkt tu i tamo ponavljati.
Svaka stvar nas na nešto podseća. Ali kad jednom
iza neke ideje postaviš svoj izraz i svoju strast-
-ta ideja postaje TVOJA. Dakle, samo kažite
ono što imate da kažete, iz sveg srca. Podelite
ono na šta ste podstaknuti da ga podelite. 
Ako je dovoljno AUTENTIČNO, verujte, delovaće i originalno!



 "KAKVA ŽENSKA!" , Jelena Mitrović i Sonja Bajić ( Kreativni centar) 

Knjiga koja mi je privukla najviše pažnje na poslednjem Međunarodnom Sajmu knjiga. U knjizi "Kakva ženska" autorka Jelena Mitrović uz sjajne ilustracije Sonje Bajić, piše o ženama iz 19. i 20. veka koje su ostavile značajan istorijski trag na našim prostorima; o ženama koje su bile progresivne u sredini koja to najčešće nije želela da prihvati, humane, hrabre i spremne da pokažu svoje sposobnosti i vanserijski talenat onda kada su društvene norme bile najstrože. Knjiga je nastala zahvaljujući tekstovima na istoimenom blogu, a autorka se bavila ženama koje su se isticale u književnosti, slikarstvu, filozofiji, aktivizmu, medicini, arhitekturi, fotografiji, filmu... U ovoj knjizi pronaći ćete zanimljive i do sada malo poznate ili sasvim nepoznate priče o Isidori Sekulić, Anici Savić Rebac, Dragi Ljočić, Milunki Savić, Idi Sabo, Jelisaveti Načić, Nadeždi Petrović, Mileni Pavlović Barili, Miri Trailović i mnogim drugim značajnim ženama koje su menjale naše društvo, umetnost i kulturu. 

" VELIKI ISKORAK", Tara Mor ( Finesa)



Ovo je knjiga koju bih poklonila svakoj ženi koju poznajem. Zašto? Zato što zaista oduvek verujem da je svaka od nas POSEBNA!  Svaka od nas poseduje jedinstvenu kombinaciju talenata i veština koje "smućkane" sa našim najvećim snovima ( da, onim koje se ne biste usudile da izgovorite naglas) mogu napraviti MAGIJU! Naučićete kako da držite pod kontrolom unutrašnjeg kritičara, kako da vam strah više ne bude neprijatelj i prestane da vas blokira na svim poljima i kako da jednostavno sebi olakšate put do ispunjenog života istinski razumejući da je čarolija upravo u putovanju i učenju da prihvatimo i zavolimo sebe.

Коментари

Популарни постови